Ginekologija in vodenje nosečnosti

Ginekologija je medicinska veda, ki se ukvarja z ženskimi spolnimi organi in z njimi povezanimi temami. Z ginekološkim pregledom se prej ali slej sreča vsaka ženska, številne mladostnice pa se sprašujejo, kdaj je primerno na pregled oditi. Najprimernejši čas za ginekološki pregled je takrat, ko ženska postane spolno aktivna ali pa po njenem 20 letu.

Prvi obisk se bo začel s pogovorom o vaši preteklosti, morebitnimi težavami in informacijami. Ginekologinji ali ginekologu zaupajte vse informacije, saj so tam z namenom, da vam pomagajo in nima jim smisla prikrivati. Ginekolog vam bo tudi predpisal kontracepcijske tablete, če si jih želite. Pri kontracepcijskih tabletah je zelo pomembno, da ženski ustrezajo, saj niti dve nista enaki.

Na ginekološki pregled pa se je potrebno naročiti tudi iz drugih razlogov kot je odkrivanje morebitni bolezni in težav pri zanositvi. Neplodnost je težava, ki pesti marsikatero žensko, vendar je v določenih primerih odpravljiva, tako, da kar brez skrbi in se čimprej naročite na pregled.

V ginekoloških klinikah pa vam je na voljo tudi vodenje nosečnosti. Na račun zavarovalnice vsaki nosečnici pripadata dve ultrazvočni preiskavi. Prva ultrazvočna preiskava se izvede v zgodnji nosečnosti in sicer med 6-10 tednom, druga pa v 20-22 tednu. Ultrazvočnega pregleda nikar ne izpustite tudi če nimate nikakršnih problemov v nosečnosti. Nekatere ginekološke klinike s svojo moderno opremo nudijo tudi 3D/4D ultrazvok, ki je veliko boljši od običajnega ultrazvoka, vendar bomo kaj več o tem povedali v katerem drugem članku.