Glinopor in kaljenje

Kaj je sploh glinopor? To verjetno ve vsak od vas, glinopor so tiste rjave kroglice, ki jih najdemo v loncih nekaterih rastlin. Glinopor ali z drugim imenom glinene kroglice so izdelane iz ekspandirane gline. To se zgodi pri žganju gline nad 1000 °C.

Pod pritiskom velikih temperatur iz gline uhajajo plini, kar povzroči, da se kroglice napihnejo. Uporaba glinenih kroglic oz. glinoporja je zelo razširjena v cvetličarstvu, gradbeništvu in vrtnarstvu. Omenjene kroglice se uporabljajo pri dekoraciji, zračenju tal (zadržujejo prekomerno vlago), pri hidroponiki ali celo gradbeništvu kot izolacijski material. Glinopor lahko kupite v vsaki bolje založeni trgovini ali pa najenostavneje kar prek spleta.

Ko že govorimo o rastlinah, namenimo nekaj besed še kaljenju semen. Kaljenje semen je možno v vseh letnih časih, semena lahko pozimi vzgojimo v rastlinjakih ali na okenskih policah v domači hiši, poleti pa rastline vzgajamo zunaj. Za kaljenje in setev ter vzgojo rastlin so najbolj priročni setveni platoji. Setveni plato vsebuje pladenj s kockami iz kamene volne ali drugih rastnih medijev, kocke pa so priročno razdeljene in ko rastlina vzklije jo enostavno prestavimo v zemljo. Oba omenjena izdelka za rast rastlin lahko kupimo v fizičnih trgovinah ali pa kr prek spletnih prodajaln, slednji nakup je še lažji, saj ga lahko opravimo kar iz naslonjača.

Vzgoja rastlin je zelo zadovoljiv hobi, pa tudi pridelana zelenjava je zelo zdrava, z domačo pridelavo pa lahko prihranimo kar nekaj denarja.