Holesterol, nenasičeni policiklični alkohol

Holesterol je nenasičen policiklični alkohol .

Nahaja se v celičnih membranah, po telesu se holesterol prenaša preko krvi. V pogovornem jeziku izraz velikokrat uporabljamo za opis nezdravega načina življenja, slabe in preobilne prehrane ter podobno. Izraz izhaja iz grščine, v prevodu holesterol pomeni žolč, trden in alkohol. Chole pomeni žolč, stereos trden, ol pa je alkohol. Prvič ga je v trdni obliki odkril François Poulletier de la Salle. Za poimenovanje holesterin pa je zaslužen kemik Eugène Chevreul . V telesu je holesterol natančno nadziran. Nastaja v jetrih, deloma ga vnašamo z hrano. Človeško telo ga potrebuje za gradnjo nekaterih hormonov ter vitamina D. Tvorba in nastanek v telesu sta uravnavana tako, da nikoli ne pride do prevelikih količin in kopičenja njegovih zalog. Prevelike količine v krvi so zaznane, ko pride do motenj v nastajanju ali odstranjevanju. Gre lahko za prirojeno okvaro ali okvaro pridobljeno z človekovim vplivom. V krvi sodobnega človeka je holesterol skupaj z trigliceridi pogosto v prevelikih količinah. Takšne težave ima skoraj polovica populacije. Težava je, da se nalaga v stenah arterij. Zaradi tega se postopoma zožijo in zamašijo žile. Preko njih organizem dobiva manjše količine krvi. Človek lahko za holesterol poskrbi z zdravo prehrano, optimalno telesno težo, redno telesno vadbo ter na številne druge načine. Zdrava prehrana, ki zmanjšuje holesterol v krvi zahteva zmanjšanje količin mesa, mesnih izdelkov in jajc. Ter na drugi strani zvečanje količin svežega sadja, zelenjave in stročnic. Primerna telesna teža blagodejno vpliva na optimalne količine holesterola. Telesna teža velikega dela populacije je prevelika. Kar ne vpliva negativno le na holesterol v krvi, ampak prinaša tudi druge negativne lastnosti. Zmanjšuje gibalne sposobnosti, slabo vpliva na samopodobo ter ima druge negativne lastnosti. Redna telesna dejavnost je  splošno priporočljiva, ne glede na stanje človeka.

 

Redna telesna vadba vpliva na varovalni holesterol .