Izbira ustreznega vrtnarja za košenje trave

Košnja trave je eno od najpogostejših opravil okoli hiše. Takšno opravilo je nujno potrebno, saj ne nazadnje spodbuja rast trave. Redna košnja zagotavlja lepo, gosto in zdravo trato, ki je primerna tudi za hojo. Košnja se prične v spomladanskem času, ko trava prične rasti in ko doseže določeno višino.

Morda vam kdaj za košnjo trave in za urejanje vrta na sploh zmanjka časa. V tem primeru je dobrodošla tudi strokovna pomoč izkušenega vrtnarja. Pri izbiri najustreznejšega naj cena za storitev nima prednostne vloge.

Kakšna je cena za košenje trave

Cena za košnjo trave je predvsem odvisna od velikosti parcele. Povprečna cena za do 300 kvadratnih metrov površine je 14 centov na kvadratni meter. Povprečna cena nad 300 kvadratnih metrov pa je 10 centov na kvadratni meter.

Vsekakor je cena odvisna tudi od samega izvajalca oziroma ponudnika. Strošek vključuje tudi prevoz, bencin za kosilnico ter vso potrebno orodje.

Četudi je kdaj pri odločitvi za košnje trave cena glavni faktor, se je vseeno treba pozanimati, s kakšno vrsto kosilnice se bo strokovnjak lotil vaše zelenice oziroma parcele. Pazite, da vam morda ne bo naredil več škode kot koristi. V tem primeru zna biti nizka cena košnje trave na koncu visoka zaradi vseh nastalih stroškov.

Najeti vrtnar kosi zeleno travo.

Pravilna košnja trave

Čeprav boste košnjo trave na svoji zelenici letos morda zaupali izbranemu vrtnarju, je dobro vedeti nekaj koristnih informacij o pravilih košnje.

Splošno pravilo je, da mora biti trava v spomladanskih ter jesenskih mesecih visoka vsaj 2,5 centimetra. V poletnih mesecih pa vsaj 1 centimeter več. Tega načela se morate obvezno držati. Posledično bo ciklus rasti trave zdrav. Obenem boste dobro spodbudili tudi rast globokih ter zdravih korenin.

Sicer pa je dobro, da se izogibate košnje v prvih spomladanskih dneh. Bolje je namreč počakati, da trava malce zraste. Veliko lažje boste namreč opazili znake bolezni ter okužb. Če je trava na vaši zelenici slaba, to zahteva zdravljenje in obnavljanje. Vedeti morate tudi to, da košnja v zgodnjem spomladanskem času vpliva na šibke korenine. Te ne zmorejo zdržati poletne vročine. To je najpogostejši razlog za to, da trava poleti porjavi.

Najbolj iskani vrtnarji za košnjo trave

Med najbolj iskanimi vrtnarji poiščite najustreznejšega za vaše potrebe košnje trave. Cena naj vam pri tem torej ne bo edino vodilo. Zlasti je pomembno, da bo vaša zelenica pokošena učinkovito in pravilno.