Konopljina semena industrijske konoplje

V Sloveniji so že v preteklosti gojili industrijsko konopljo, po podatkih sodeč vsaj od druge polovice osemnajstega stoletja. Čeprav je to izredno uporabna rastlina, iz katere se pridobivajo vlakna, konopljina semena in olje, so jo vsaj za nekaj časa izpodrinile druge rastline. Komaj pred nekaj leti je ta rastlina postala spet aktualna na Slovenskem. Iz nje se pridobivajo konopljina semena. Iz teh pa se pridobiva olje, pri čemer je najbolj kakovostno tisto, ki je hladno stiskano. Za en liter se porabi približno pet kilogramov teh plodov. Iz omenjene rastline se pridobljeni plodovi lahko porabijo vsaj na dva načina.

 

 

Konopljina semena – prigrizek, dodatek

Lahko se uživajo kot samostojen prigrizek ali se dodajajo vrsti jedem. Razlog, zakaj bi se morala konopljina semena znajti na jedilniku vsakega posameznika, je ta, da so odličen vir beljakovin, vlaknin, antioksidantov, ki uničujejo telesu škodljive proste radikale, vitaminov, mineralov in seveda pomembnih maščob, ki niso nasičene.

 

Nenasičene maščobe so dobre za telo in se jih ni treba bati. Beljakovine, ki jih vsebujejo konopljina semena, so rastlinske beljakovine. Nekateri posamezniki se bodo dovolj dobro počutili le z uživanjem rastlinskih beljakovin, medtem ko nekateri ob teh potrebujejo še beljakovine živalskega izvora. Najverjetneje ni človeka, ki še ni slišal za omega 3, 6 in 9 maščobe.

 

Konopljina semena imajo omega maščobe

Te esencialne maščobe vsebujejo konopljina semena. Omega maščobe so pomembne, ker pomagajo ohranjati zdravje srca, ožilja in možganov. Koristi uživanja teh plodov pa se ne končajo tukaj. Z rednim uživanjem lahko posameznik izboljša svojo prebavo, saj le – ta vsebujejo vlaknine. Odlična prebava pomeni odlično počutje, ki bo še bolj odlično, ker bo velika količina hranljivih snovi poskrbela, da se bo raven energije dvignila.

 

Posameznik, ki redno uživa z beljakovini bogata konopljina semena, se bo počutil sit dlje, zato bo tudi tehtnica kazala manj kilogramov. Pomembno pa je, da konopljina semena, ki so primerna za uživanje, najprej oluščimo, saj bodo oluščena mehkejša in bo žvečenje lažje.