Marihuana je zdravilna, vendar jo mladi lahko izkoriščajo

Zelo močan dejavnik so otrokovi prijatelji in znanci njegovih let. Veliko večja možnost, da bo najstnik poizkusil marihuano je, če jo bodo kadili njegovi prijatelji. Kaj hitro bodo pograbili misel, da to pač počnejo vsi okrog njih, in da je to samoumevno in sprejemljivo ter normalno pri njihovih letih.

Statistika tu seveda govori drugače. Večina najstnikov naredi srednjo šolo brez, da bi kadar koli poizkusila konopljo. V veliko skušnjavo alkohola in trave pa nas vabi tudi mnogo pesmi, ki jih najstnikih poslušajo ter objav v revijah in na spletu. Ti vplivi na nekatere otroke niso zanemarljivi, čeprav se na prvi pogled morda ob tem le nasmehnemo ob misli na to.

Ne smemo pozabiti, da pa se pri odraslih ta ista marihuana uporablja za alternativno zdravljenje raka s konopljino smolo.

Samozdravljenje in pobeg

zloraba konoplje mladi

Mnogo mladostnikov se marihuane posložuje zaradi želje po samozdravljenju, da bi se počutili bolje in niti ne vejo kakšni so stranski učinki na mladostnike. Največkrat se to dogaja  v primerih, ko ti zapadejo v depresijo, se spopadajo s še kako resno anksioznostjo, ali pa krotijo jezo.

Nekateri mladostniki pa marihuano uporabljajo zgolj za pobeg iz dolgočasne resničnosti. Dolgčas je tako eden izmed bolj pogostih sprožilcev, da se otroci polotijo bolj rednega kajenja trave. Prav tako pa se lažje temu prepustijo tudi spolno in fizičo zlorabljeni otroci.  K temu se zatekajo zaradi misli na pobeg pred strahom in psihično bolečino, ki je ne nehajo čutiti tudi kasneje po teh dogodkih.

Narobne predstave najstnikov – marihuana v mladosti

Nekateri mladostniki pričnejo s kajenjem misleč, da je s tem vse vredu, če marihuana postane del njihovega vsakdana. Ne zavedajo se slabega vpliva na mlajši um in možgane, ki se še niso dokončno razvili. Prav nič dobrega pa k temu ne prispeva legalizacija industrijske konoplje, saj otroci potem sklepajo takole: »Če je zdravilo za mnoge težave … potem že ne more biti slabo tudi zame. In če je legalno, potem je pa sploh zdravo.« Mnogo slabše pa je še, če to filozofijo prenesejo na uživanje močne ilegalne, s THC-jem polne konoplje, ki še hitreje in močneje lahko zamaje krhke otroške možgane. Moramo se zavedati, da je bila v dobi hipijev, ko so vsi povprek v Ameriki kadili konopljo ta 10-krat šibkejša od današnje.