Nakup poceni tiskalniške kartuše za izdelavo mnogih kopij

Zaradi spremenjene narave dela, veliko dela za službo in šolo opravimo doma. Ker so fotokopirnice zaradi epidemije povečini zaprte, moramo tiskanje opraviti na domu. Pri nakupu novega tiskalnika moramo biti pozorni tudi na kartuše za tiskalnike, saj niso vse primerne za tiskanje na vseh tiskalnikih.

Razlika med kartušo za tiskalnike in tonerjem

Toner in kartuša za tiskalnik nista sinonima. Toner se uporablja pri laserskih tiskalnikih, kartuša pa pri brizgalnih. V tonerju se nahaja poseben pigmentiran prah, medtem, ko se v kartušah za tiskalnike nahaja črnilo v različnih barvah.

Različne vrste kartuš za tiskalnike

Vse kartuše so odstranljive naprave, ki se nahajajo v tiskalniku. Vsebujejo črnilo, ki se brizga s pomočjo tiskalne glave na papir. Ločimo med enobarvnimi in večbarvnimi vložki. Enobarvni so zadnji čas najbolj popularni, saj v primeru, da zmanjka ena barva, zamenjamo samo eno kartušo, ne pa cele komponente. V primeru večbarvnih moramo na primer, če zmanjka samo rumene barve, zamenjati celotno komoro, torej tudi razdelek z modro in rdečo barvo.

Prek spleta lahko naročimo različne vrste poceni kartuš.

Potek tiskanja s kartušo za tiskalnike na papir

Brizgalni vložek je sestavljen iz umetne snovi, enotnega bloka in tiskalne glave. Med tiskanjem se izvaja pršenje drobnih kapljic črnila, ki jih glava razdeli po papirju, da nastane slika. Nekatere naprave imajo odstranljivo, druge pa fiksno glavo.

Različne vrste in znamke kartuš

Prek spleta lahko kupimo različne vrste kartuš za tiskalnike in sicer originalne, kompatibilne in obnovljene. Najdražje so originalne, saj so kupljene neposredno od proizvajalca naprav. Alternativne oziroma kompatibilne pa so narejene s strani podjetij, ki ne proizvajajo tiskalnikov.

Kompatibilni vložki za tiskalnike so popolnoma združljive z napravo. Med tiskanjem jih tiskalna naprava ne zazna kot tujek in jih ne zavrača. So tudi cenovno veliko bolj ugodne od originalnih. Napolnjene ali obnovljene kartuše pa so stari vložki, ki jih je podjetje na novo napolnilo in jih prodaja. Vedno moramo pri nakupu pogledati oznako na barvnem vložku, ki pokaže, katere naprave in kateri modeli jo lahko uporabljajo. Tako ne more priti do zavračanja ali okvar med tiskanjem.

Odpravljanje napak med tiskanjem

V primeru, da tiskalnik javlja napako, moramo najprej preveriti, ali imamo dovolj papirja in črnila. V kolikor je oboje zadovoljivo, moramo preveriti tudi, da ni prišlo do poškodb glave. Poškodba se izraža kot iztekanje prevelike količine črnila v napravo in na papir med tiskom.