Slovenske pravljice na avtentičen način

Se še spomnite babičinega pripovedovanja svoje najljubše slovenske pravljice iz otroštva? Branje in pripovedovanje zgodb je ena najbolj čudovitih izkušenj, ki jih lahko odrasli podarijo otrokom. S poslušanjem vzljubijo pripovedi in branje, širijo svojo domišljijo in kreativnost, postajajo iznajdljivi in dovzetni za reševanje težav, razvijajo pozitivno samopodobo, širijo besedni zaklad ter spoznavajo različna čustva. Branje močno povezuje otroka in starša, zato je to neprecenljiva izkušnja, ki se je bosta oba spominjala do konca življenja. Tudi če branje knjig ni vaše najljubše opravilo, tega nikoli ne pokažite. Raje poiščite rešitev, ki bo zadovoljila oba. Primer so Lahkonočnice, kratke zvočne slovenske pravljice, ki jim na https://www.lahkonocnice.si. Lahko prisluhnete kjerkoli in kadarkoli.

Slovenske pravljice za otroke

Zabavne prigode pravljičnih junakov so napisali znani slovenski avtorji, prebirajo pa jih glasovi babic in dedkov, ki najlepše zaziba otroke v prijeten spanec. Slovenske pravljice so na tak način dobile nov zagon, otroci in starši pa brezplačne vsebine za kratkočasenje in učenje, dostopne na vaši najljubši napravi, kjerkoli in kadarkoli – doma, na poti v vrtec ali šolo, na izletu ali počitnicah. Njihovo pedagoško vrednost potrjujeta tudi psihologinja in književnica ter višja znanstvena sodelavka Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša. Poleg domišljijskega sveta pa so zbrane slovenske pravljice tudi poučne, tako za otroke kot odrasle. V njih je govora o čustvih, odnosih, nestrpnosti, medvrstniškem nasilju in številnih drugih tematikah, ki razbijajo stereotipe in predsodke tako mladih kot starejših.

Babičino branje in pripovedovanje zgodb otrokom.

Zgodbe, ki povezujejo generacije

Lahkonočnice niso navadne pravljice, temveč imajo veliko večji družbeni pomen, saj na avtentičen način povezujejo različne generacije. Zgodbe so nastale izpod rok priznanih slovenskih pravljičarjev, grafično podobo so jim priskrbeli mladi ilustratorji, prebirajo pa jih stanovalci domov starejših občanov. Na tak način združujejo mlade in starejše ter slednjim dajejo priložnost, da se znova počutijo koristne v družbi. Neposredno pa tudi otroci s poslušanjem slovenske pravljice ohranjajo tradicijo ter širijo umetnost in toplino pripovedovanja.