Zakaj ajdova kaša?

Zato, ker je izjemno zdrava, okusna in seveda večnamenska! Da, prav ste slišali – vse to je ajdova kaša!
Marsikdo se ne zaveda, da ajdova kaša ni le navadno »hranilno sredstvo«, ampak veliko več kot to. Že od nekdaj je poznana kot rastlina, ki izboljšuje krvni obtok in pomaga uničevati rakave celice. Edini večji problem pri jedeh, ki vsebujejo ajdovo kašo je ta, da je dosti ljudi ne mara. Ajdova kaša ima prav specifičen okus, okoli katerega ni deljenih mnenj – ali jo maraš ali ne! Ajda izgleda kot žitarica, ljudje jo uvrščajo med žita, uradno pa sodi med trave – ne bi si mislili, kajne? Sicer pa kljub temu, da gre praktično za prepoznaven znak Prekmurja, ajda izvira iz Azije in se je od tam razširila v Evropo. Zakaj vse je ajda dobra in kako deluje na naš organizem?
Kot že omenjeno, prehrana obogatena z ajdo izboljšuje naš krvni obtok in je na splošno zdrava za naše ožilje. Zmanjšuje tveganja za previsok holesterol ter visok krvni pritisk, nekatere raziskave pa so celo dokazale, da je organizem ljudi, ki redno uživajo ajdo obogaten z zdravim holesterolom, krvni obtok je hitrejši in pritisk nižji. Poleg tega pa ima ajda tudi ostale pozitivne učinke na naše telo:
• Deluje protivnetno, je dober antioksidant.
• Uravnava pretok krvi in skrbi, da se kri me bi pretirano strjevala.
• Deluje zaščitno pred boleznimi srca.
• Primerna za bolnike z diabetesom, saj njene sestavine vplivajo na upočasnjen prehod sladkorjev iz prebavil v kri.
• Vsebuje veliko vitaminov in mineralov.
• Izboljšuje delovanje jeter in uničuje rakave celice.
Zgoraj omenjene so samo nekatere zdravilne lastnosti te »žitarice«. Vsekakor pa gre za večnamensko hranilo, saj velja ajda tudi za uspešno sredstvo v borbi proti plevelu. Ker pripomore pri zatiranju semenskih plevelov, je idealna za vse pridelovalce, kateri za svoje pridelke ne želijo uporabljati kakršnih koli škropiv ali gnojil.
V kolikor ste eden tistih, ki jim ajdova kaša nikakor ne gre dol po grlu, vam svetujemo, da malce potrpite in naredite nekaj dobrega za svoje zdravje. Včasih je potrebno malce potrpeti in pojesti stvari, ki niso po našem okusu, so pa izjemno zdrave. V tem primeru tudi ajdova kaša ni izjema!